Ei kuulu Rihanna Tenojokivarressakaan, eikös sen viimeisin hitti ollut "Umbrella"? Sen olen ainakin kuullut... Eikä täällä biletetä, en edes osaa mieltää biletystä ja Tenojokivartta mitenkään samaan kontekstiin (sehän olis sama, kun kaupunkilainen kävelis pitkin pääkatuja lumikengät jalassa!). Paikallinen kylläkin on, mutta ei sinne tohdi mennä. Kaikki tuntee ja jos ei tunne, käy kuin Palsalle, että tulevat kyselemään ja se kun ei oikein meikäläisen mieltä lämmitä.

Lapinmaa on vain ihana, koska täällä on luonto ja koti. Oikeastaan koti ja luonto ovat synonyymeja - ilman toista ei ole toista. Tämän vuoksi kohtasin usein ristiriitoja Oulussa, jossa luontoa on, kun lähtee painattamaan autolla mahdollisimman suurilla nopeuksilla Oulun ulkopuolelle esim. Kuusamoon päin, jotta pääsee hiljaisuuteen. Palaammekin Palsan kanssa takaisin yliopistolle väikkärihommiin, kunhan puitteet ovat hieman parantuneet ja meillä on kunnon menopelit.

Meillä lähdetään ostoksille Norjaan, kun se on niin lähellä – joen toisella puolen. Pelkästään tämän vuoksi periferiassa viihtyy. Voi sitä riemua, kun pääsee välillä ”ulkomaille shoppailemaan”. On ihan mieletöntä luksusta, kun voi ostaa niitä kuuluisia hyviä leipiä tai muita ylellisiä ruoka-aineita. Lisäksi siellä on vaikka minkälaisia erikoisliikkeitä. On vaatekauppaa, kirjakauppaa, urheilukauppaa, you name it! Samalla pääsee tsiikailemaan hyvännäköisiä norjalaismiehiä.

Palsa, kerron sinulle lyhyesti meidän kaupan sukkalangoista. Valikoima on yllättävää kyllä, aika laaja. Olenkin joskus miettinyt, miten maitoa ei aina saa, mutta sukkalankoja on vaikka minkälaisia. On ainakin Nallea ja 7-veljestä hyllyllinen. Kaikki harmaan sävyt löytyvät, sekä perusvärit. Kerran ihan säikähdin, kun löysin vaaleanpunaista lankaa, se vaikutti niin erilaiselta perusvärejä vasten. Mutta itselleni meidän kylän langat riittävät, johtuneeko siitä, että lempivärini villasukissa on harmaa.

Harmillinen tuo Palsan kertomus ilkeästä lääkäristä. Lääkäri kun ylellisyyttä tämän puolen periferiassa, jossa ei tällä hetkellä ole lääkäriä - ei hyvää eikä huonoa. Mutta onneksi olemme monessa liemessä keitetyt emmekä pienestä hätkähdä ja onhan meillä päivystys 164 km päässä, jos suuri hätä tulee. Sinne sen kun parissa tunnissa ajaa.

-Routa